Yleistä tietoa välineiden valinnasta ja huollosta

Hiihtokoulun sisältö ja ohjelma

Syksyn hiihtoharjoituksissa lumettomalla kaudella on ohjelmassa hiihtämistä tukevaa sulanmaan harjoittelua (kestävyys, koordinaatio, liikkuvuus, taito, nopeus jne.), pääpainon ollessa leikinomaisessa harjoittelussa (mm. pelien, leikkien ja leikkimielisten kisailujen kautta). Heti lumitilanteen salliessa siirrytään lumelle.

 

Hiihtokaudella on pääasiana leikinomainen hiihtämisen opettelu. Samalla käydään läpi perinteisen ja vapaan hiihtotekniikat sekä jatketaan syyskauden fyysisten valmiuksien kehittämistä. Opittavia asioita yleisten hiihtotaitojen (tasapaino sekä kehon ja välineiden hallinta jne.) ohella ovat hiihtäjän tasosta riippuen mm: käännökset, ala- ja ylämäkitekniikat sekä perinteisen (tasatyöntö, yksipotkuinen tasatyöntö, vuorohiihto) ja vapaan hiihtotavan eri tekniikat (kuokka, wassberg, mogren).

 

Varsinaisten hiihdon ja sitä tukevien harjoitteiden ohella hiihtokoulussa painotetaan leikinomaisuutta ja mukavaa yhdessäoloa tavoitteena saada harrastuksesta innostuneita lapsia

 

Varusteet

 

Syksyllä (lumeton kausi):

•Normaalit ulkoilu-/lenkkeilyvarusteet sään mukaan (pyritään olemaan liikkeessä lähes koko ajan, joten ei kuitenkaan liikaa päälle)

•Juomapullo (esim. lämmintä vettä tai mehua)

•Välillä ohjelman mukaan myös sauvat; 5-10cm lyhemmät kuin perinteisen hiihdon sauvat

 

Talvella:

•Samat välineet (sukset, sauvat, monot) sopivat molempien hiihtotapojen (perinteinen/vapaa) harjoitteluun, mutta voi olla tarvittaessa myös erilliset välineet molemmille tekniikoille.

•Perinteisen hiihtotekniikan kerroille pitovoidellut tai pitopohjaiset sukset.

•Vapaan tekniikan (luistelu) kerroille pitovoiteettomat sukset.

•Vaatetus talvellakin sään mukaan, suosi joustavia materiaaleja ja kerrospukeutumista. Ei kuitenkaan liikaa päälle.

•Juomapullo tai -vyö (esim. kuumaa/lämmintä vettä tai mehua)

 

Tietoa välineiden valnnasta ja huollosta löytyy mm. Suomen Ladun sivuilta:

https://www.suomenlatu.fi/ulkoile/lajit/hiihto/varusteet-kuntoon.html